El pitjor escenari a l’escola, l’actual?
De Xafa Famílies pel Català
Llegir-lo araPlataforma per la Llengua ha recollit dades que indiquen que només un 40,2% del personal sanitari parla habitualment en català amb els pacients. Hi ha marge per actuar?
Malauradament les denúncies per discriminació lingüística a l’àmbit de la salut, un dels àmbits en què som més vulnerables, han augmentat els darrers anys. Successos escandalosos com el que va ocórrer a l’Hospitals Dexeus, que va motivar una mobilització d’Alhora, són només la punta de l’iceberg: l’administració no exerceix les seves funcions per vetllar pel català (en la contractació, en la inspecció…), molts metges es rendeixen d’entrada i adopten el castellà no només en l’atenció sinó en la redacció d’informes i en la relació amb altres professionals sanitaris, i els pacients no coneixen els seus drets. Plataforma per la Llengua ha recollit dades que indiquen que només un 40,2% del personal sanitari parla habitualment en català amb els pacients. Es pot redreçar, això?
En parlem amb Lluís Mont, de Salut pel Català, que treballa per promoure l’ús del català a la sanitat, i Mònica Ribell, metgessa de capçalera a l’Hospital de Granollers i membre d’Alhora.