Deportar 2 milions de persones
De Jordi Graupera
Llegir-lo araEnric Calpena, divulgador històric i presentador d'"En Guàrdia", conversa amb Alhora sobre el paper dels historiadors com a defensors del país. En aquesta entrevista parlem de com el control de la narrativa històrica és clau per al poder polític, analitzant els intents de manipulació del passat català i la història inventada d'Espanya, i reivindicant el rigor com a eina de resistència nacional.
En un país sense exèrcit, els historiadors esdevenen la primera línia de defensa nacional. Enric Calpena, divulgador històric de referència, director i presentador del programa “En Guàrdia” de Catalunya Ràdio, conversa amb Jordi Graupera, president d’Alhora, i Anna Punsoda, membre del comitè polític d’Alhora, sobre com el control de la narrativa històrica és fonamental per al poder polític.
L’entrevista recorre la trajectòria professional de Calpena, des dels inicis al Diari de Barcelona i TV3 fins a la seva especialització en divulgació històrica, abordant qüestions clau com la genealogia de la historiografia catalana i la seva evolució des de Vicens Vives i Pierre Vilar. Es debat sobre l’anàlisi crítica del relat dels “catalans esclavistes”, la polèmica de l’Institut Nova Història sobre Cristòfol Colom, i com després del franquisme es va construir un imaginari propagandístic sobre l’imperi espanyol per reforçar el projecte uniformitzador de l’Estat.
“A Catalunya, la societat civil ha hagut de superar els entrebancs de l’Estat. L’Estat sempre ha sigut negatiu a Catalunya”, afirma Calpena, qui també subratlla que “el rigor és el que ens devem nosaltres mateixos” davant les manipulacions històriques. Una conversa essencial sobre la memòria col·lectiva catalana com a eina de resistència i sobre el compromís amb la veritat històrica com a forma de militància en l’era de la postveritat.
Dona'ns la teva adreça de correu electrònic i rebràs els nostres continguts (aproximadament un correu per setmana). Si ja ets militant, no cal que t'hi subscriguis, rebràs totes les novetats al correu.