Podcast: Socialitzats en castellà, escriptors en català: una tria política, literària i personal

Temps de lectura: 2 minuts

Els escriptors Leticia Asenjo i Víctor Recort expliquen les motivacions polítiques i artístiques darrere la seva decisió d'adoptar el català com a llengua literària tot i venir de famílies castellanoparlants. "Vaig pensar que havia d'escriure en la llengua que estava amenaçada," explica Asenjo en una conversa amb Jordi Graupera que explora la relació entre llengua, identitat i creació literària.

En el darrer episodi d’Ensems, el podcast d’Alhora, Jordi Graupera conversa amb Leticia Asenjo i Víctor Recort, dos escriptors de famílies castellanoparlants que han pres la decisió conscient d’adoptar el català com a llengua literària.

La conversa explora les motivacions personals, polítiques i artístiques d’aquesta tria. Asenjo explica com a partir dels 18 anys va desenvolupar una consciència política que la va portar a escriure “en la llengua que estava amenaçada”, mentre que Recort descriu com després del procés independentista va decidir trencar amb el sistema cultural espanyol per contribuir a la literatura catalana.
Ambdós coincideixen que escriure en català, tot i no ser la seva llengua materna, els ha permès trobar una veu pròpia i més autèntica. Recort ho descriu com un procés “salvatge” on ha d’explorar territoris lingüístics nous, mentre Asenjo subratlla que l’ha ajudat a establir la seva autonomia i identitat.

Graupera introdueix reflexions profundes sobre la dimensió política d’aquesta decisió, afirmant que “el català és la llengua de la llibertat en la mateixa mesura que el castellà és la llengua de la policia”. La conversa també aborda la fal·làcia del darwinisme lingüístic, argumentant que les llengües no només serveixen per comunicar-se sinó també per nomenar i ampliar el món.
El diàleg explora també les dinàmiques del mercat editorial català, el paper de les subvencions, i la manca d’una crítica literària constructiva que permeti evolucionar el panorama cultural. Els tres plantegen preguntes sobre com podem construir un sistema literari català més robust que s’allunyi de ser simplement un sistema subvencionat de “mediocritats de sis-cents exemplars”.

El país necessita que la gent com tu es mulli.

Fes-te militant d'Alhora

Un episodi imprescindible per entendre la complexa relació entre llengua, identitat i creació literària en el context català actual.

Escolta’l a Spotify:

Escolta’l a Apple Podcasts:

Mira’l a YouTube:

Escolta’l a Buzzsprout:

Vols rebre el nostre contingut per correu electrònic?

Dona'ns la teva adreça de correu electrònic i rebràs els nostres continguts (aproximadament un correu per setmana). Si ja ets militant, no cal que t'hi subscriguis, rebràs totes les novetats al correu.

Altres articles recents

Veure'ls tots