La sopa d’all
De David Valls
Llegir-lo araAlhora denuncia que el Govern de la Generalitat ha decidit no fer complir les lleis lingüístiques vigents amb el Pacte Nacional per la Llengua, substituint drets garantits per la llei per un model voluntarista, cosmètic i políticament inofensiu.
El Pacte Nacional per la Llengua és un retrocés i un fracàs abans de començar a aplicar-se. Per revertir la situació del català cal capgirar 180 graus les polítiques actuals. El Pacte Nacional per la Llengua presentat pel Govern de la Generalitat no ho fa. Al contrari: anuncia al món que el govern ha decidit no complir les lleis lingüístiques i aprofundeix en la inacció, perquè renuncia a aplicar coercitivament el marc legal vigent en matèria lingüística (Estatut, Llei de Política Lingüística, Codi de Consum) i confirma el desplaçament cap a un model voluntarista i no vinculant.
És, doncs, un pacte complaent, que permet al PSC blanquejar-se en la seva aposta per la diglòssia i l’assimilació castellana, i als qui l’han signat, d’amagar-se rere un diagnòstic aparentment dur i unes mesures cosmètiques, febles i infrafinançades. Permet a l’oposició fer veure que s’hi oposen sense comprometre’s amb cap proposta que canvïi les coses. Catalunya no necessita polítics plorant pel català, sinó polítiques clares per posar-lo al centre de la vida social i garantir els drets dels seus parlants.
El punt de partida per Alhora són tres mesures concretes:
Aquestes tres mesures són només exemples de les moltes coses que es poden i s’han de fer si el que es busca és capgirar la situació i no pas acomodar la decadència de la llengua per evitar que hi hagi cap conflicte lingüístic, sense que cap altre partit hi planti cara. És fonamental fer retrocedir el castellà en l’ús social i és fonamental garantir que existeixi una hegemonia del català a Catalunya si volem garantir els drets lingüístics del país. No volem plors, volem justícia lingüística.
El president Salvador Illa, en la seva intervenció s’ha limitat a lloar les bondats del català i l’interès creixent per aprendre’l, sense mencionar les causes profundes de la situació actual ni oferir solucions concretes ni la responsabilitat dels governs socialistes. Aquest enfocament superficial no només és insuficient, sinó que perpetua les dinàmiques passives que ens han conduït a aquest punt.
A més, el compromís pressupostari anunciat (amb una partida de fins a 250 milions d’euros anuals) no garanteix cap canvi de model, però és prou llaminer perquè partits com ERC s’hi aferrin per tapar anys d’inacció, i perquè altres com Junts o la CUP tinguin dificultats per combatre’l o desmarcar-se’n frontalment, tot i no haver-lo signat. Serveix, a més, perquè el PSC es presenti com a defensor del català sense haver de revisar la seva responsabilitat en el procés de substitució lingüística. En comptes de corregir la deixadesa de dècades, el pacte la justifica amb diners i maquillatge.
Lluny de ser una eina útil per fer front a la regressió lingüística, aquest pacte perpetua un model que manté el català en una posició subalterna, assumint el marc actual sense qüestionar les relacions de poder entre llengües, i consolida la posició dominant del castellà. No hi ha sancions, ni incentius, ni inspeccions. No es concreta com s’assolirà l’objectiu d’incrementar en 100.000 els parlants anuals compensant el saldo migratori, més enllà d’oferir “cursets”. Es promet “garantir” el català a l’educació, però no es reconeix el fracàs del model d’immersió ni s’aporten mesures concretes per blindar la llengua davant les sentències judicials que la desplacen.
És imperatiu un canvi d’estratègia: calen mesures de descastellanització valentes, amb recursos suficients, una planificació rigorosa i un compromís ferm per garantir la pervivència i l’hegemonia del català en tots els àmbits de la vida pública i privada. Només amb una acció decidida podrem garantir els drets del país, i el futur del català.
Dona'ns la teva adreça de correu electrònic i rebràs els nostres continguts (aproximadament un correu per setmana). Si ja ets militant, no cal que t'hi subscriguis, rebràs totes les novetats al correu.